Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





İnternet 423 0

Alan Adı Seçimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir internet sitesi açmak istiyorsanız öncelikle işe bir alan adı satın alarak başlamanız gerekir. Alan adı (domain) satın alırken dikkat etmeniz gerekenler diye sıralayacağım bu şeyleri dikkate almak zorunda değilsiniz ancak bunlara dikkat etmeniz durumunda, sitenize SEO açısından yararı olacaktır ve dolayısıyla sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilme imkanı doğacaktır. Yazıda anlattıklarımı daha iyi ifade edebilmek amacıyla bazı örnekler verdim.

Domain (alan adı) seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Akılda kalıcı olmalı

Seçeceğiniz alan adı akılda kalıcı olmalı. Eğer proje hedefiniz büyükse bu çok önemli bir noktadır. Eğer alan adınız hatırlanabilir bir alan adıysa, ziyaretçi arama motoru kullanmadan doğrudan sitenize girebilecektir.

Kısa alan adı her zaman daha iyidir

Seçeneğiniz alan adını kısa tutmaya çalışın. Günümüzde her ne kadar kısa alan adları dolu olsa da alacağınız alan adını en kısa şekilde seçmeye özen gösterin. Örneğin ceptelefonutamirvebakimmerkezi.com yerine ceptelefonutamir.com‘u almanız daha yararlı olacaktır. Hem daha akılda kalıcı hem daha kısa. Hatta eğer imkanınız varsa telefontamir.com’u da alabilirsiniz.

Jenerik domain (alan adı): Çekim eki almamış, herkese hitap eden ve akılda kalıcı isimlerden oluşan alan adlarıdır. Uzantının önemi yoktur ve kelimeler yapım eki alabilir. Örneğin oyun, oyuncu; çiçek, çiçekçi, göz, gözlük, gözlükçü; telefon, cep telefonu jeneriktir. İmkanınız varsa kısanın da kısası olan jenerik domainleri tercih edin.

Birkaç jenerik alan adı: indir.com, haber.com, gozluk.net, oyun.net, kamera.org, telefoncu.org …

Anahtar kelimeyi içermeli

Sitenizin neyle ilgili olduğunu düşünün ve uygun anahtar kelimeleri belirleyin. Bu anahtar kelimeler haber, indir, oyun, araba gibi anahtar kelimeler olabilir. Alan adınızda sitenizin sektörüyle ilgili bir anahtar kelimeye yer vermeye çalışmalısınız.

Uzantı seçimi

Uzantıların arama motorları açısından herhangi bir ayrıcalığı yoktur. Yani “.com” uzantısı ile “.pw” uzantısı SEO açısından eşdeğerdir. “.com alırsam arama motorunda daha üst sıralarda çıkarım” diyemeyiz. Ancak size önerebileceğim en iyi alan adı uzantısı “.com”dur. Günümüzde en çok kullanılan alan adı uzantısı “.com” ve kullanıcıların büyük bir çoğunluğu diğer alan adı uzantılarını duysalar bile bazen “.com” yazabiliyorlar. Yani eğer siz arabatamiri.net alan adını kullanıyorsanız bir ziyaretçi öncelikle arabatamiri.com’a girebilir. Buradan bağlamla hem arabatamiri.net’i hem de arabatamiri.com’u almanız yararınıza olacaktır.

İlginizi Çekebilir:  Facebook'taki Özel Mesajlar Aslında Özel Değil!

Kısacası, mümkün olduğunca kısa, anahtar kelimenizi içeren bir alan adı seçin. Ancak tabi ki kısa ve akılda kalıcı bir domain seçeceğim derken projenizle alakası olmayan bir domain üzerinde karar kılmayın. Tamamen saçma, hiçbir anlamı olmayan domainler ile markalaşma ihtimaliniz de yüksek.




ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı