Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Kişisel 252 0

Neden Yerel Haber Sitesi Açtım?

Bu blogda artık biraz daha kişisel içeriklere yer vermek istiyorum. Deneyimlerimi, izlediklerimi, dinlediklerimi, okuduklarımı aktarmak istiyorum. Aslında bunu uzun süredir istiyorum ama farklı projelerimden dolayı bloguma fazla zaman ayıramıyordum. Belki çok okuyanım yok ama artık bu isteğim için çalışacağım.

2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile Trakya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü kazandım. Bu sene İngilizce hazırlık programında olmamdan dolayı biraz boş zaman kaldı bana. Bu zamanı projelerim için ayırdım. Bu yazımda, projelerimden biri olan Edirne Jet Haber‘den bahsetmek istedim.

Giriş kısmını geçtiysek, artık asıl konumuza gelelim.

Neden yerel haber sitesi açtım?

Son zamanlarda bana sık sık sorulan sorulardan birine yanıt vermek istiyorum: Bu fikir nereden aklına geldi, neden haber sitesi açtın?

2014 yılında Edirne’de haber değeri taşıyan bir olayın fotoğraflarını çekmiştim ve bunları bir yerel gazetede çalışan tanıdığımız birisine göndermiştim. Aradan günler geçti ve nedendir bilmiyorum, bir haber sitesi ismi aradım. İlk olarak “Edirne Hızlı Haber” ismi aklıma geldi ancak isimde Türkçe karakter (ğ, ı, ş vb.) bulunmasını istemediğim için (çünkü edirnehizlihaber.com olacaktı) Edirne Jet Haber isminde karar kıldım ve “edirnejethaber.com” alan adını satın aldım. Haber sitesi açma fikri aklımın ucunda bile yoktu. Bu alan adını birkaç ay boşta beklettikten sonra bir hosting (web barındırma hizmeti) satın aldım ve WordPress kurarak işe başladım. Ücretsiz bir tasarım kurdum ve ayarlarını yaptım. İlk haberi 7 Mart 2015 tarihinde paylaştım.

O zamandan bu zamana bir şekilde geldik. Haber sitem Edirne Jet Haber belediyeler, dernekler, siyasi partiler tarafından tanınıyor ve gündem yaratan özel haberlerimiz bulunuyor.

Kim ne iş yapıyor?

Edirne Jet Haber 3,5 yıldan uzun süredir yayın hayatına devam ediyor. Yani dördüncü yayın yılı içerisinde. Kısa bir süre okuldan bir arkadaşım siteye haber girme konusunda bana yardım etmişti. Onun haricinde her şeyi tek başıma yapıyorum. Peki ne yapıyorum? Grafik tasarım ve web tasarımıyla, sosyal medya yönetimiyle ve matbaa ihtiyaçları ile birlikte her şeyi ben yapıyorum. Haber metinleri ve manşet fotoğraflarını hazırlıyorum, haberi yayınladıktan sonra sosyal medya hesaplarına paylaşıyorum, sitenin tüm yönetimi bende.

İlginizi Çekebilir:  Ne Bu 99,90'lık, 149,99'luk "Akıllı" Telefonlar?

Zorlukları neler?

En büyük zorluk haber bulmak. Çünkü internette gördüğünüz bir haberi kopyala-yapıştır yaparak yayınlayamıyorsunuz. Haberler haber ajanslarına veya farklı gazetelere/haber sitelerine ait oluyor. Özellikle haber ajanslarından haber, fotoğraf alıp yayınlamak yasak ve cezası var. Bu nedenle ya kendi haberinizi yapacaksınız ya belediye, dernek gibi yerlerden gönderilen haberlerle idare edeceksiniz ya da haber ajansına abone olacaksınız. Şu an için haber ajansı abonelik ücretleri beni aşıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca kendi gördüğüm olayların haberlerini yapmaya çalışıyorum ve gelen basın bültenlerini yayına hazır hale getirerek yayınlıyorum. Böyle olunca da kentteki haberlerin birçoğuna ulaşamamış ve bunları yayınlayamamış oluyorum.

Gelir kaynağım ne?

Şimdiye kadar hiç kâr amacı gütmedim ve aslında fazla para kazanmıyorum. İlk amacım para kazanmak değil. Gelir kaynağımın ne olduğuna gelirsek; ulusal çapta aldığım tanıtım yazıları ve banner (görsel) reklamlar ile para kazandığımı söyleyebilirim. Elde ettiğim gelir ile sitenin masraflarını (alan adı, hosting, yazılım, matbaa ve benzeri) karşılıyorum. Bana da harçlık kalıyor. Asıl olarak daha geniş kitlelere ulaşmak ve bir haber ile binlerce kişiye ulaşabilmek benim için daha önemli. Böylelikle binlerce kişiye ulaşabileceğim bir gücüm oluyor.

Bir tavsiye…

Sektörünüz ne olursa olsun, güncel içerik girişi yaptığınız bir siteniz varsa sosyal medyanın gücünü kullanın. Haberlerinizi, yazılarınızı sosyal medyada paylaşın. Sosyal medya sayesinde çok daha fazla ziyaretçiye sahip olacaksınız.




ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı