Blog açacaklara ve blog yazarlarına tavsiyeler niteliğinde bir yazı dizisi oluşturmayı düşünüyorum. Her gün bir konu veya her hafta bir konu gibi bir şey diyemeyeceğim, zamanım oldukça sizlere tavsiyelerimi ve bildiklerimi aktaracağım. Herkese yararlı olacağını umarak bu yazı dizisinin ilk yazısıyla karşınızdayım.
NOT: Bu yazı dizisine verecek bir isim bulamadım. Bu isim aklıma geldi ancak daha iyi isim önerilerine açık olduğumu belirtmek istiyorum. 🙂
DERSİMİZ BLOG #1: WordPress mi Blogger mı?
Daha önce WordPress ile Blogger’ı karşılaştıran bir makale yayınlamıştım. Ancak bu seferki makale, öncekine göre daha kapsamlı ve daha açık.
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. WordPress.com ile WordPress.org’u karıştırmamak gerekir. Şayet bu iki servis bizlere aynı şeyi sunmuyor. Ben WordPress.com’a “tamamen ücretsiz WordPress”, WordPress.org’a ise “dolaylı yoldan ücretsiz WordPress” diyorum. Aslına bakarsanız her ikisi de ücretsiz ancak WordPress.org’dan indirebileceğiniz yazılımı (script) kendi sunucunuza kurmanız gerektiğinden bunun bir maliyeti olacaktır. Bu yüzden de WordPress.org’un dolaylı yoldan ücretli olduğu düşüncesindeyim.
Ben bu yazımda temel olarak, WordPress.com ile Google’ın bir servisi Blogger.com’u karşılaştıracağım. Yani ikisi de tamamen ücretsiz olan blog servislerini…
Masraflar
Her iki blog servisi de ücretsiz! Blogger’dan bir blog açtığınızda blogunuz Google’ın sunucularında, WordPress’den bir blog açtığınızda ise blogunuz WordPress sunucularında barınacaktır.
Ücretsiz olarak Blogger’dan bir blog oluşturduğunuzda blogunuzun uzantısı .blogspot.com şeklinde olacaktır (örneğin; blogismi.blogspot.com); WordPress’den bir blog oluşturduğunuzda ise uzantı .wordpress.com olacaktır (örneğin; blogadresi.wordpress.com). WordPress’e ve Blogger’a, ekstra ücret ödeyerek satın alabileceğiniz bir alan adını bağlayabilir, böylelikle blogadi.com gibi bir isimle blogunuza sahip olabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış, zorunda değilsiniz!
Güvenlik
Blogger Google’ın bir servisidir ve Blogger altyapısıyla oluşturduğunuz bloglarınız Google’ın sunucularında güvenli bir şekilde barınır. WordPress’in ücretsiz versiyonunda da durum böyledir, ancak script ile kendi sunucunuza kurduğunuz WordPress’de ekstra güvenlik uygulamaları yapmanız gerekmektedir. Script ile kurduğunuz WordPress’de güvenlik önlemleri almak yüksek ücretlere mal olabilir.
SEO (Arama motoru optimizasyonu)
SEO açısından Blogger ile oluşturulan bloglar bir adım önde olabilir. Bunun sebebi ise Blogger’ın Google’a ait bir servis olmasından kaynaklanıyor. WordPress’de de çeşitli ayarlamalar ile SEO konusunda başarı elde edebilirsiniz.
Yönetilebilirlik
Blogger’ın daha basit bir arayüzü vardır ve yapabilecekleriniz WordPress’e kıyasla daha kısıtlıdır. WordPress.com’da da WordPress.org’da olan kadar geniş yetkilere sahip olmazsınız.
Blogger için hazırlanan belki de milyonlarca tema var. İstediğiniz hazır bir şablonu kullanabilir veya internet üzerindeki milyonlarca temadan birini indirerek Blogger blogunuza kurabilirsiniz. Ayrıca bu temalarda istediğiniz değişikliği yapabilme imkanına da sahipsiniz.
WordPress.com’da ise bu durum biraz farklı. WordPress.com’da kullanabileceğiniz temalar sınırlıdır ve bu temalar üzerinde değişiklik yapma imkanınız yoktur. WordPress.com, ekstralar için sizden ekstra ücret talep eder, Blogger ise bu ekstra değişiklikleri ücretsiz olarak yapabilmenize olanak sağlar.
Yani WordPress.com mu yoksa Blogger.com mu diye sorarsanız, bu soruya benim cevabım Blogger.com olacaktır. Bir blog açmak istiyorsanız Blogger.com’u veya WordPress.org’u (hani şu dolaylı yoldan ücretli olan) kullanmanızı öneririm. Ama tabi ki burada karar vermesi gereken taraf sizsiniz.
Şiddetle wordpressi tavsiye ederim.
WordPress candır
İkisinide kullanıyorum. İkisininde kendisine has özellikleri var.
Tabii kide wordpress . Gerekirse açık kaynak veya destek platformu olsun WordPress der geçerim.