Peri Bacaları oluşumu
Kapadokya denilince şüphesiz akla ilk gelen Peri bacaları oluyor. Bu kaya şekilleri jeolojik bir oluşum olmanın ötesinde yarattığı mistik hava ile de çok konuşulan yapılardan olma özelliğini koruyor. Peki bu eşsiz yapıların oluşumları nasıl oldu? Şimdilerde karlı dorukları ile manzaralarına doyum olmayan Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllüdağ, bundan milyonlarca yıl öncesinin aktif yanardağları olarak biliniyor. Yaklaşık on milyon yıl öncesinden başlayarak iki milyon öncesine kadar patlayan bu yanardağlardan platolara doğru akan lavlar, Kapadokya bölgesindeki akarsu ve dereleri kurutuyor. Ardından bölgede boyu 150 metreye ulaşan tüf tabakaları birikiyor. Uzun yıllar içinde yağışlar, rüzgarlar ve bölgede oluşan seller, bu tabakaları aşındırarak koni şeklinde yapılara dönüştürüyor. Kimileri ince uzun ve şapkalı olarak tanımlanırken bazıları da mantar biçiminde yada daha sivri formlarda görülebiliyor. İşte şimdilerde binlerce yerli ve yabancı turistin hayranlığını kazanan Peri bacaları bu şekilde oluşuyor. İstisnasız gören herkesi büyüleyen bu yapılara, Ürgüp Şahinefendi’ de bulunan Soğanlık Vadisi, Nevşehir’e 7 km. Mesafede bulunan Çat kasabası, Aksaray’ ın Güzelyurt ilçesi ve Avanos Göreme yolunda bulunan Paşabağ Vadisi ev sahipliği yapıyor. En yoğun olarak görüldüğü yer ise kuşkusuz Zelve bölgesi olarak biliniyor.
Cappadocia/Turkey paylaştı: 7 Ekim 2017 Cumartesi
Peri Bacaları hakkında bilgi
Peri bacaları bölgede çağlar boyunca yaşayan insanlar tarafından sığınak, konut ve ibadethane olarak da kullanılıyor. Hatta kilise olarak kullanılanların duvarlarında, dönemin hikayelerini anlatan fresklere de rastlanıyor. Oluşum olarak oyularak genişletilmeye müsait bu yapılar, insanlarca ihtiyaçlara göre şekillendirilmiş. Dünyanın pek çok yerinde benzer yapılara rastlansa da Kapadokya’ da bu yapılar çok daha fazla sayıda görülüyor. İşte bu sebeple tabiatın yarattığı bu eşsiz mimariler, dünyanın yedi harikasından biri olarak değerlendiriliyor. Doğanın uzun yıllar içinde yarattığı bu yapıların zamana karşı ne kadar süre daha dayanabileceğini bilemiyoruz. Yüzyıllar boyunca yeniden oluşacakları varsayılsa bile, bilinen bir gerçek var ki bu yapıların yaşadığımız yüzyıllarda görülmesi bizler için büyük bir şans olarak değerlendirilebilir.
Peri Bacaları hangi bölgededir?
Peri bacaları hangi şehirde sorusu ise kafaları kurcalıyor. Peri bacaları Kapadokya diye adlandırılan bölgede, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kayseri illerini kapsıyor. Avanos, Ihlara, Göreme ve Üçhisar bölgeleri de bu sınırlar içerisinde yer alıyor. Tarihi ve büyüleyici görseli ile nice efsanelere konu olan Peri bacaları’ nı herkesin mutlaka en az bir kere gezip görmesi ve bu mistik havayı yaşaması gerekir denilirse abartılmış olunmaz.
Kaynak: https://going2turkey.com/tr/kapadokya-peri-bacalari/