WordPress 5.0 güncellemesi ile yazı editörü baştan aşağı yenilendi. Kübalı caz sanatçısı Bebo Valdés’in şerefine “Bebo” olarak adlandırılan yeni WordPress sürümünde “Gutenberg” adlı blok tabanlı yazı editörü yer alıyor. Eskisine nazaran biraz daha “sürükle-bırak” yapısına bürünen yazı editörünü beğenmeyenler için klasik yazı editörünü kullanma seçeneği de sunuluyor. Ancak 2022’den sonra yeni nesil yazı editörünü kullanmak zorunda kalacağımız belirtiliyor.
WordPress 5.0 ile çok alıştığım yazı editörü değişti ve açıkçası yeni yazı editörü bana güzel gelmedi. Belki ilerleyen zamanlarda alışacağım ancak ben yine de eski yazı editörünü kullanmak istiyorum.
WordPress’in klasik düzenleyicisini kullanmaya devam etmek için uygulayabileceğiniz 2 yöntem var. Aşağıdaki yöntemlerden sadece birini uygulamanız yeterli olacaktır.
1. yöntem: Klasik düzenleyici eklentisini kurun
Eğer WordPress’in klasik düzenleyicisini (klasik yazı editörünü) kullanmak istiyorsanız “Classic editor (Klasik düzenleyici)” isimli eklentiyi kurmanız yeterli. Klasik düzenleyiciyi ve eski stil yazı düzenleme ekran düzenini (TinyMCE, meta kutuları vb.) geri getirir. Bu ekranı genişleten eklentileri destekler. Bu eklentiye en az 2022 yılına kadar destek verileceği belirtiliyor. Yani bu eklenti 2022’den sonra yayından kaldırılabilir.
Eklentiyi indirmek için buraya tıklayın.
Veya WordPress yönetici (admin) panelinizde “Eklentiler > Yeni Ekle” kısmından eklenti adını yazarak eklentiyi kurabilirsiniz.
2. yöntem: functions.php dosyasına 1 satır kod ekleyin
Eklenti kullanmak istemiyorsanız, temanızın functions.php dosyasına aşağıda yer alan kodu eklemeniz yeterli olacaktır.
add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false');
Gutenberg editör eklentisi ilk çıktığında hiç anlamamıştım çok karışık gelmişti ve direk eklentisi silmiştim. Uzun zamandır yazı yazmadığım için farkında değildim. Yeni fark ettim ki Gutenberg editörü yeniden karşıma çıktı. Acaba eklentiyi silmedim mi diye düşündüm ve baktım ki eklenti yok. Anladım ki WordPress’in son güncellemesinden sonra editörü yeni güncelleme ile entegre edip bize sunmuşlar. Bu editörden kurtulup klasik düzene nasıl geçerim diye kara kara diye düşünürken birden senin bu yazın aklıma geldi ve hemen eski düzene döndüm. Çok teşekkür ederim kardeşim 🙂
ikinci yöntem ile bir dakikada yaptım çok teşekkür ederim
Adamsın kardeş… bende kara kara düşünüyordum. eski editörü eklentisiz ekleyeceğimi, sitene denk geldim. çok Sağol…
Arkadaşlar. ekletiyi ekleyip sitenize yük bindirmeyin. ne kadar az eklenti, daha fazla performans demek. unutmayın.