Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Wordpress 1.304 2

WordPress Sitenizde Spam Yorumları Engelleme Yöntemleri

Eğer WordPress altyapısıyla oluşturduğunuz bir blog veya web siteniz varsa, muhtemelen spam yorumlarla sık sık karşılaşıyorsunuzdur. Spam yorumları kolayca silebileceğinizi düşünseniz de, spam yorumların sitenize çok fazla zararı var. Şimdi bu istenmeyen spam yorumları nasıl engelleyebileceğinize bir bakalım.

Spam yorumların sitenize zararları neler olabilir?

Herhangi bir algoritma ile sitenize zarar verilebilir, Google tarafından zararlı link olarak görülen bir link yorumda belirtildiyse bu siteniz için kötü olabilir, okuyucularınız uzun spam yorumları gördüğünde sitenizin ziyaretçi sayısında azalmalar yaşayabilirsiniz. Ayrıca moderasyon (yönetim) eksikliği sezilebilir.

WordPress’te spam yorumları engelleme yöntemleri

Akismet WordPress eklentisini kullanın

Akismet, WordPress için en popüler spam yorum engelleme eklentilerinden biridir. Akismet eklentisini WordPress yönetim panelinizden kurup ücretsiz API anahtarı ile aktif ederek hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Eklentiden daha yararlı sonuçlar elde edebilmek için ücretli (premium) versiyonu satın alabilirsiniz. Akismet eklentisinin aktifleştirilmesi için gerekli API anahtarının nasıl alınabileceği ile ilgili yazımı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Captcha kullanın

Captcha, spam yorumlarından kurtulmanın en etkili yöntemidir. Herhangi biri blogunuza veya web sitenize yorum yazmak istediğinde, captcha doğrulama kodunu da girmesi gerekecektir. Bu, gönderilen spam yorumları engellemekte işe oldukça yarar. Ancak sitenize gerçek yorum yazmak isteyen bir okur, her defasında doğrulama kodunu girerken işkence yaşayabilir. Bu yüzden de ziyaretçi sayınızda düşüşler yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bu yöntemi pek önermem.

En iyi WordPress Captcha eklentileri:
1) Captcha
2) Si captcha for WordPress
3) Botdetect WordPress Captcha
4) KeyCaptcha
5) WP reCaptcha plugin

Üçüncü parti yorum sistemleri kullanın

Üçüncü parti bir yorum sistemi kullanarak, spam yorumlardan büyük oranda kullanabilirsiniz. Üçüncü parti yorum sistemlerinden bazıları Facebook, Google+ ve Disqus’tur. Bu yorum sistemlerinde, kullanıcı üye girişi yapması gerektiğinden spam yorumlar büyük oranda engellenecektir. Ancak kullanıcı açısından çok kullanışlı olmayabilir.

İlginizi Çekebilir:  Blogger Öne Çıkarılmış Görsel Oluşturma

Spam IP adreslerini engelleyin

Sitenize bir spam yorum geldiğinde, WordPress yönetim panelinden yorumun IP adresini not alarak, daha sonra gelecek spam yorumlardan korunmak amacıyla bu spam IP adresini engelleyebilirsiniz. Bunun için de WP-Ban WordPress eklentisini kullanmanızı öneririm.

Bu yöntemin başka bir uygulanma yolu ise, .htaccess dosyaları üzerinden bu spam IP adreslerini engellemektir. Bunun için öncelikle WordPress yönetim panelinizden spam yorumların IP adreslerini toplayın. Daha sonra .htaccess dosyasını açın aşağıdaki kodu dosyanın içerisine ekleyin:

# block ip
order allow,deny
deny from 23.23.23.23
deny from 82.82.82.822
deny from 41.78.157.227
allow from all

Engellemek istediğiniz ip adreslerini yukarıdaki gibi satır satır yazmalısınız.




ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

“WordPress Sitenizde Spam Yorumları Engelleme Yöntemleri” üzerine 2 yorum

  1. Furkan Oymak dedi ki:

    En işe yarayanı CAPTCHA eklentisidir.

    1. Anıl Şenyurt dedi ki:

      Sana katılıyorum ancak, Captcha ile de gerçek yorum yapmak isteyen ziyaretçiler boğuluyor. Akismet iyi desem, o da sadece istenmeyen klasörüne atıyor. Sonra onları silmemiz gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı