2014-2015 eğitim öğretim yılı 2. döneminde gerçekleştirilen TEOG sınavı Türkçe dersi soru ve cevapları burada.
- Metin türü sorusu: C) Deneme (Yazar düşüncelerini anlattığı için denemedir.)
- Söz sanatı sorusu: D) Kişileştirme (Dağlara, elma ve vişne bahçelerine insan özelliği kazandırdığı için kişileştirmedir.)
- “Diyelim” sözcüğünün ifade ettiği anlam sorusu: D) Varsayım (Olmayan bir durumun olmuş gibi düşünülmesi istenmiştir. Bu yüzden varsayımdır)
- Anlatımın birinci kişi ağzıyla yapıldığı soru: B) Isırgan otları arasından … üstüne bastım. (Anlatıcı olayların içindedir. Yüklemlerde “-m” kişi eki vardır: “bastım, baktım”
- “Eserin hayata karışması” sorusu cevabı: C) Sanat eserinin hedef kitlesine ulaşması. (Metnin genelinde çeşitli örnekler verilip sanatçıların, eserleri izleyici veya okuyucu ile buluşmadan öldüklerinden bahsedilmiştir.)
- Metnin sonuna getirilecek deyim sorusu: A) Bire bin katar (Seyahatlerini anlatan kişilerin yaşadıkları olayları abarttığı hatta yalan söyledikleri belirtilmiştir. Dolayısıyla devamında “olduğundan fazla göstermek” anlamındaki bu deyim kullanılmalıdır.)
- “Kitaplıklarımız birbirinin ikizi desene!” cümlesiyle anlatılmak istenen: A) Okuma zevklerinin benzerliği (Kişi, okuduğu yazarları sevip sevmediğini karşısındakine sorup “kitaplıklarımız birbirinin ikizi desene!” demesi okuma zevklerinin benzerliğini göstermektedir.)
- “Derin” sözcüğünün anlamı sorusu: C Küresel ısınmanın etkilerini ölçmek için derin araştırmalar yapılmalıdır. Yüzeyden içeri inen (Bu cümlede derin sözcüğü “detaylı, geniş çaplı” anlamında kullanılmıştır.)
- Tekerlemelerde ortak olmayan yön sorusu: D) Yansıma kelimelerden yararlanılması (Yansıma sözcük ilk tekerlemede kullanılmış -lak lak- ikincide kullanılmamıştır. Dolayısıyla ortak değildir.)
- “Bütün gece yağmıştı yağmur, önceki geceler olduğu gibi…” metnin anlatımıyla ilgili olarak hangisi söylenemez sorusu: D) Tekrarlara başvurulmuştur. (Metinde tekrarlanan söz öbeği veya cümle yoktur.)
- “Bir köpek ağzında bir kemikle bir nehrin kenarında duruyormuş…” metinde asıl anlatılmak istenen: A) Sahip olduklarıyla yetinmeyen, elindekini de kaybeder.
- “Bütün halılarımızda kilimlerimizde, heybelerimizde…” şeklinde başlayan, hangi sorunun cevabı yoktur sorusu: C) Tarihi olaylar kilimlerimize nasıl yansımıştır?
- “Geçmişin gündelik ayakkabısı olan yemeniler…” şeklinde başlayan, hangisine değinilmemiştir diye sorulan soru: B) Pahalı bir ürün olduklarına
- Elif’in kısa mesaja ifadeler ekleyerek gönderdiği soruda Elif’in çözüm bulduğu iletişim sorunu: B) Jest, mimik ve ses tonu gibi iletişim unsurlarının kullanılmaması.
- Cümle sıralama sorusu: B) V-I-III-II-IV-VI
- “Ben her sabah…” hangisiyle tamamlanırsa cümlenin yüklemi geçişli olur sorusu: D) süt içerim (Ben her sabah süt içerim. Kim? -> Ben (özne) ne içerim? -> süt (nesne) Nesne alabilir hale geldiği için geçişli olur)
- Numaralandırılmış cümlelerden hangileri fiil cümlesidir: B) I-IV (I. hissetti -> fiil / II. vardı -> isim / III. kederliydi -> isim / IV. çeviriverecekler -> fiil)
- Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır sorusu: C) Çocuk odasından ayak sesleri geliyordu. (Bu soruda diğer seçenekler fiilimsi aldıkları için birleşik cümle, bu seçenek ise tek yargı bildirdiği ve fiiimsi almadığı için basit cümledir)
- Altı çizili sözcüklerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır sorusu: A)I ( kuzey Ankara) (İsimden önce gelen yön adları büyük harfle başlar, bu yüzden A seçeneği doğrudur) – Noktalama işaretleri sorusunun cevabı: C) (,) (.) (.) (…)
2014-2015 2.DÖNEM TEOG MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLÜ CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN.
Hocam bu eserin hayata karışması sorusundan emin miyiz yani ben her yönüyle eleştirilmesi yaptım bence daha mantıklı.
Merhaba, açıkçası ben de tam olarak bilmiyorum. Elimde şu an sorular yok. Sorular elime geçtiğinde daha detaylı konuşabiliriz bu konuda.