Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Foto Galeri 295 0

Karşınızda Dünyanın İlk Ambulansı

Dünyanın ilk ambulansının ne zaman, kim tarafından yapıldığını hiç merak ettiniz mi? 
Yaralı taşımaya yarayan özel donanımlı motorlu araca ambulans denir. Ambulanslar, bir yaralıyı hastaneye yetiştirmek veya bir hastanedeki hastayı başka bir hastaneye yetiştirmek için kullanılır. Bu yüzden halk arasında ambulansa “cankurtaran” da denir.Ambulans sözcüğünün kökeni Latince “ambulare”dir ve yürümek, hareket etmek anlamına gelir.
Tarihin ilk ambulans aracı, 1972’de Napolyon’un özel cerrahı olan Baron Dominique Jean Larrey tarafından yapılmıştır. O tarihte yapılan ambulans, şu anki ambulanslara benzemiyor ama amacı aynı. 
Larrey’in ambulansı, savaş alanında yaralanan kişileri daha fazla kayba yol açmadan seyyar hastaneye götürmeyi amaçlıyordu. Sıradan arabalarla taşınan yaralılarda, kan kaybının daha fazla olduğu, yaralarının daha da derinleştiğini tespit eden Larrey, Fransız Ordusu’nun başhekimi Pierre François Percy ile birlikte, bir “cankurtaran birliği” kurdu. Birlikteki her takımda 12 ambulans vardı. Bunlar ilk kez Napolyon’un İtalya’ya karşı açtığı 1797 savaşında görev aldılar.
Fotoğrafta görülen ilk ambulansın resmi ise ancak Şubat 1895’te çekilebilmiş. Resimde görünen ise askeri amaçlı hasta taşıyan ilk ambulans. Araç, tabut şeklinde.
İlginizi Çekebilir:  Bu Görüntüdeki Hayalet mi? [VİDEO]



ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı