Ramazan ayında gün boyu tok tutacak ürünlere gösterdiğimiz hassasiyetle beraber, bir diğer dikkat etmemiz gereken nokta; sağlıklı, doğru ve bilinçli beslenmemizdir. Vücut Ramazan aylarında oldukça su kaybederek halsizlik yaşanmaktadır. Sıcak yaz günleri uzunca olduğundan bu halsizliğin sonucunda vücut enerji kaybedecektir. Bu yüzden enerji veren ve tok tutan besinler tercih edilmelidir.
Bunun yanı sıra, yağsız ve hafif ama tok tutan ürünlerin tüketilmesi tercih edilmelidir. Her sahurda aynı menüyü uygulamanız yerine, vücudunuz ihtiyaçlarına göre bir yol izleyebilirsiniz. İşte tercih edilmesi gereken o yiyecekler:
Sahurda bir tane elma yerseniz, yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır.
Kaliteli protein kaynaklarından birisi de yumurtadır. Proteinli yiyecekler daha uzun süre tok tutar.
Yulaf ezmesi, içerisinde bulunan az şeker ve bol liften dolayı saatlerce tok tutar.
Süt, kalsiyum ve D vitamini kaynağı olduğundan sahurda süt içmek karnı tok tutar.
Tarçın insülin tırmanışlarını engeller. Trigliseri ve kolesterol seviyelerini düşürür. Bir çay kaşığı tarçın tüketmeniz gün içinde daha rahat oruç tutmanızı sağlar.
Tok tutan ve birçok sağlıksız üründen daha az yağ ve şeker içeren bir diğer ürün ise muzdur.
Asit ve protein açısından zengin olan badem, sizi uzun süre tok tutacaktır.
Esmer buğday, magnezyum ve B vitamini kaynağıdır. Sizi tok tutar ve kilo aldırmaz.
Kefir, iyi huylu bakterileri arıtırken, kötü huylu bakterilerin de yerleşmesini önler. Yüksek tansiyonun ve kolesterolun düşürülmesinde etkilidir.
Yeşil çay, oruç tutarken yorgunluğunuzu giderir.
Sanılanın aksine avakado, içindeki doymamış yağ asitleri ve protein sayesinde sizi uzun süre tok tutar.
Çörekotu, doygunluk hissi sağlamasıyla Ramazan’da tüketilmesi önerilen baharatlar yer arasında yer alıyor.
Ceviz ve fındık, besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatarak tokluğun uzamasına yardımcı olur.
Baklagil tüketerek kan şekerinizi daha iyi kontrol edebilirsiniz.
Triptofan aminoasidi fazla olan meyveler iştahı azaltır.
Bol bol su tüketin.
Su ihtiyacınızı gidermek için hoşaf da içebilirsiniz.
Isırgan otu
Meyan kökü
Bezelye
Beyaz ekmek yemek yerine, az pidenin içine bol tereyağı sürüp yiyin.