Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Sponsorlu İçerik 262 0

Veri Merkezleri Verimliliğinin Hayatımıza Etkileri

Veri Merkezleri, yüksek enerji sarfiyatları ve kullanılan enerjinin ısıya dönüşmesi sebebiyle iklimlendirme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çevreye salınması durumunda tabiata tesir eden gazların kullanılması bakımından insan hayatına doğrudan etki etmektedir. Zira gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enerji tüketiminin %2’si veri merkezleri tarafından sarf edilmekte, kullanılan yüksek kapasiteli iklimlendirme sistemlerinden atık olarak atmosfere salınan gazlar nedeniyle de ozon tabakası zarar görmektedir.

Özellikle son 10 yılda artan teknoloji ihtiyacı ile ortaya çıkan talebi karşılayan veri merkezleri, Server Kiralama ve son yıllarda artan Sunucu Barındırma çözümleri ile daha fazla enerji tüketir ve zararlı gazların salınımını arttırır oldu. Ülkemizde elektrik talebinin karşılanamadığını ve enerji ithalatı yoluna gidilmesi gerektiğini de düşünecek olursak, bu noktada artan talep doğrudan maliyetlere yansımakta ve elektrik sarfiyatı önemli bir maliyet kalemi arz etmektedir.

Veri merkezleri, artan talebi maliyet ve yönetim tarafında dengelemek için verimliliği arttırma yoluna gitmekte, hatta bu alanda ar-ge çalışmaları dahi yürütmeyi gündeme almaktadır. Özellikle toplam enerji tüketiminin %30’unu teşkil eden iklimlendirme (soğutma) ihtiyacı için freecooling (Doğal Soğutma) çalışmalarına rağbetin artması, bu alanda kullanılmak zorunda olan nem alma ürünlerinin sektörünü de dolaylı olarak etkilemiştir.

Aslında ortada ki tek sorun artan hizmet ihtiyacı (Sunucu Kiralama vb.) değil, gün geçtikçe artan işlem ihtiyacını karşılamak için daha çok çalışmak ve enerji tüketmek zorunda kalan işlemci (Cpu) ve baremetal teknolojilerdir. Her ne kadar bu alanda yüksek mühendislik ürünü çözümlerin ortaya çıkması bu sorunu bir nebze hafifletiyor olsa da yüksek işlem ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen yeni nesil işlemcilerin daha çok enerji tüketmesi ve tüketilen enerjiye paralel olarak daha yoğun ısı ortaya çıkartarak iklimlendirme ihtiyacını arttırması kendi içinde bir kısır döngü meydana getirmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Google Doodle Nedir?

Söz konusu çerçevede mevcut sorunların bir yüzü de, daha düşük maliyetlerle daha yüksek performans kaynaklarına sahip hale gelmemiz sebebiyle donanım kaynaklarını israf ederek kullanmamız ve ihtiyacımızdan fazlasını talep ederek yüksek işlemci modelleri kullanarak daha fazla enerji tüketmemizdir. Günümüzde hayatımıza %2’lik bir oranda tesir eden veri teknolojileri, elbette ilerleyen yıllarda daha da hissedilir oranlara ulaşacak, belki de günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için bile enerji tüketimine  ihtiyaç duyacağız.




ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı