Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Nasıl Yapılır 4.276 10

AliExpress Alışveriş Rehberi – Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eskiden mahallemizdeki bakkallardan ihtiyaçlarımızı karşılardık. Her geçen gün alışveriş alışkanlıklarımız değişmeye başladı. Önce marketler, sonra süpermarketler derken artık alışverişlerimizi internet üzerinden yapıyoruz. Hatta onun da ilerisine giderek artık yurt dışından alışveriş yapmaya başladık. AliExpress’te giyimden teknolojiye, ev ve yaşamdan hobiye onlarca kategoride milyonlarda ürün bulunuyor.

Bu yazımda, yurt dışından alışveriş yapabileceğimiz en güvenilir alışveriş sitelerinden biri olan AliExpress’ten alışveriş yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğim. Öncelikle internetten alışveriş yaparken neden AliExpress’i tercih etmemiz gerektiğini birkaç maddede açıklayayım.

Neden AliExpress’ten alışveriş yapmalı?

AliExpress’in artıları arasında sayılabilecek birçok madde var belki de. Benim aklıma gelenler şu şekilde:

  • Milyonlarca ürün seçeneği,
  • Ülkemizde olmayan ürünleri temin edebilme şansı,
  • Oldukça uygun fiyat,
  • Güvenli alışveriş.
AliExpress’ten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler
  • AliExpress’in Türkçe dil seçeneği de mevcut (tr.aliexpress.com) ancak siteyi Türkçe kullandığınızda ürün isimleri ve açıklamalarında hatalar olabilir. Bu yüzden biraz İngilizce bilginiz varsa siteyi İngilizce olarak kullanmanızı öneririm.
  • İsminizi ve adresinizi yazarken Türkçe harfleri (ş, ç, ö, ğ, ü, ı) kullanmayın. Adresinizi Türkçe olarak (A Mahallesi, B Caddesi, C Apartmani…) yazabilirsiniz, çünkü size ürününüzü PTT teslim edecektir.
  • Adres girme aşamasında “City” kutucuğuna ilçenizi yazmanız gerekiyor.
  • Telefon numaranızı yazarken Türkiye’nin uluslararası telefon kodu olan +90‘ı yazmayı unutmayın. (Örnek: +90532506xxxx)
  • Bir ürünü satın almadan önce o ürün hakkında yapılan müşteri yorumlarını inceleyin. Ayrıca o ürünü satan satıcının kaç satış işlemi gerçekleştirdiğine ve bu satış işlemlerinden ne kadar olumlu geri bildirim aldığına bakın. Önerim, olumlu geri bildirim oranı %95 üzeri, satış sayısı 500 üzeri olan satıcıları tavsiye etmeniz.
  • Satın alacağınız ürünün kargo yöntemi “takipli kargo” olması sizin için daha iyi olacaktır. Kargonun takipli olması halinde siparişinizin ne zaman nerede olduğunu detaylı olarak takip edebilirsiniz. Ayrıca takipsiz kargoların kaybolma, size ulaşmama gibi olasılıkları vardır. Takipsiz kargolar bazen posta kutusuna veya apartmanın önüne, apartmanın içinde yere vs. bırakılabilir. Aslına bakarsanız bu, ürünü getiren kuryenin inisiyatifine kalmıştır, direk elinize de getirebilir.
  • Tek pakette ülkeye giriş yapacak ürünleriniz toplamı 22 euro ve altında olmalı. 22 euro üzerinde vergilendirme işlemi uygulanır (genellikle %20). Satıcıyla görüşerek alacağınız ürünü daha düşük fiyatlı göstermesini isteyebilirsiniz. Her satıcı bu işlemi yapmayacaktır.
  • Yurt dışından Türkiye’ye satın alınması yasak ürünleri satın almanız durumunda ürün size ulaşmayacaktır. Belki cezai işlemle de karşılaşabilirsiniz. Tabi ki ürünün tesadüf eseri elinize ulaşma ihtimali de bulunmaktadır.
  • Siparişiniz verdiğiniz adrese geldiğinde eğer adreste kimse yoksa ürününüzü PTT’den almanız gerekebilir.
Öneri: Adres olarak iş yeri adresi verirseniz, iş yerleri mesai saatleri içerisinde açık olacağı için kargo kesinlikle size ulaşacaktır. Ben siparişlerimi iş yeri adresine veriyorum. Kurye, direk iş yerine gelip bırakıyor.

AliExpress’te önemli kavramlar

  • Alıcı koruma süresi: Sipariş ettiğiniz ürünün maksimum size ulaşma süresi boyunca ödediğiniz ücret, AliExpress havuzunda tutulur. Ürünü teslim aldıktan sonra onay vermeniz halinde ücret satıcıya aktarılır.
  • Dispute (tartışma): Eğer sipariş ettiğiniz ürün size ulaşmazsa veya hatalı bir ürün gelirse dispute açabilirsiniz (Dispute açmakla ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır).
Yurt dışından alınması yasak ürünler
  • SIM kart girişi bulunan cep telefonu, akıllı saat, tablet,
  • Kesici aletler,
  • Ateşli silahlar,
  • Tütün ürünleri,
  • Alkollü içecekler,
  • Sporcu ürünleri, protein tozları, performans arttırıcılar vb.,
  • Her türlü ilaç.
AliExpress kargo yöntemleri

AliExpress’te temel olarak takipsiz ve takipsiz olmak üzere iki farklı kargo çeşidi vardır. Takipli kargolar her zaman daha güvenlidir. Bazı ürünlerde hem takipli hem de takipsiz kargo seçenekleri bulunuyor. Ekstra ücret ödeyerek takipli kargo yöntemini seçebilirsiniz. Tabi ki her üründe takipli kargo seçeneği bulunmuyor.

İlginizi Çekebilir:  Forsining Mekanik Kurmalı Kol Saati | AliExpress'ten Kargo Var #15

Takipli kargonun avantajları

  • Siparişinizin ne zaman nerede olduğunu, ne işlemden geçtiğini takip edebilirsiniz.
  • Siparişiniz çok daha hızlı elinize ulaşır.
  • Siparişinizin size ulaşmama durumu çok düşüktür.
  • Siparişinizin tarafınıza ulaşmaması durumunda ücret iadesi yapılma ihtimali daha yüksektir.

AliExpress’te en çok kullanılan kargo türü China Post Ordinary Smart Packet Plus‘tır. Bu kargo seçeneği genellikle 3-4 dolar altı ürünlerde kullanılır ve takipsizdir. Genellikle 3 hafta ile 6 hafta içerisinde siparişiniz elinize ulaşır.

Genellikle 4 dolar ve üzeri ürünlerde kullanılan China Post Registered Air Mail kargo yöntemiyle aldığınız ürünler elinize daha hızlı ulaşır. Genellikle 2 hafta ile 4 hafta içerisinde siparişiniz elinize ulaşır. Bu kargo yöntemi takiplidir ve buradan takip edebilirsiniz.

Neredeyse tüm kargo firmalarındaki kargolarınızı takip edebileceğiniz 17 Track isimli siteye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gelen ürünü onaylama

Ürün size ulaştığında siparişi onaylamanız gerekir. Böylelikle sipariş ücreti satıcıya aktarılır. Onaylama işlemi için Siparişlerim sayfasında bulunan ürünlerin sağ tarafında yer alan “Confirm Goods Received” butonuna tıklamayın. Ürünü onayladıktan sonra ürünle ilgili olumlu veya olumsuz geri bildirimde bulunabilirsiniz.

Ürünün gelmemesi, hatalı gelmesi durumunda yapabilecekleriniz

Eğer sipariş ettiğiniz ürün, belirtilen maksimum süre içerisinde gelmediyse veya hatalı geldiyse direk satıcıyla iletişime geçebilir veya tartışma (dispute) açabilirsiniz.

Satıcıyla iletişime geçmek için satıcıya mesaj atmalısınız. Bu işlemi “Siparişlerim” sayfasında istediğiniz üründe yer alan “Contact Seller” butonuna tıklayın. Mesajınızda ürünün halen elinize ulaşmadığını belirtmeniz gerekir.

Dispute (tartışma) açmak için ise, “Siparişlerim” sayfasında tartışma açmak istediğiniz ürünün yanındaki “Open dispute” butonuna basmanız gerekiyor. Açılan sayfada neden tartışma başlattığınızı ve varsa kanıtlarınızı belirttikten sonra tartışmayı açabilirsiniz.

Eğer ürün belirtilen maksimum süre içerisinde size ulaşmadıysa genellikle satıcı, alıcı koruma süresini uzatır. Satıcı bu durumda direk ücret iadesi de yapabilir.

İlginizi Çekebilir:  Kano ile Kendi Bilgisayarınızı Yapın

Aklınıza takılan her türlü soruyu aşağıdaki yorum formundan sorabilirsiniz.




ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

“AliExpress Alışveriş Rehberi – Dikkat Edilmesi Gerekenler” üzerine 10 yorum

  1. Okan dedi ki:

    sayın hocam talipli ürün nasıl anlayacağız yada isteyecegiz.ben genelde yorumlara bakıyorum Türkiye yorumlarına. Fakat 1 ay oldu gelmedi. Bir kaç parça ve 2 dolar altındaydı

  2. Deniz dedi ki:

    Merhaba, yararlı olmuş verdiğiniz bilgiler, teşekkürler. Yalnız artık gümrük limiti 22 euro oldu onu güncellerseniz daha iyi olur. Bir de merak ettiğim bir husus var. Birden çok satıcıdan aynı anda ürün aldığımız zaman nasıl geliyor? Ayrı ayrı paket halinde mi yoksa toplu olarak mı kargo geliyor?

    1. Anıl Şenyurt dedi ki:

      Merhaba. Teşekkürler, güncelledim. Farklı satıcılardan aldığınız ürünler farklı paketlerde gelecektir. Ayrıca AliExpress paket açılımı ve inceleme yaptığım YouTube kanalıma beklerim: https://youtube.com/anilsenyurt

  3. Çağrı dedi ki:

    Gerçekten başarılı ve sorularımı tarmin edici cevapların olduğu bir makale hazırlamışsınız bir okuyucu olarak teşekkür ederim

  4. yusuf dedi ki:

    ornegin takipli kargo siparis ettim ve urun direk kapima mi geliyor yoksa kapinin onune birakip gidiyor mu 2. soru ben evde yoksam urunumu nerden alacam

    1. Anıl Şenyurt dedi ki:

      Takipli kargoda ürünü teslim ederken sizden imza almaları gerekir. Yani kapının önüne atıp gitmemeli. Siz evde yoksanız takipli kargolarda kapınıza haber kağıdı bırakılır. Siz gidip şubeden alırsınız.

  5. Bir kaç ürün sipariş etmeyi düşünmüştüm ama nasıl sipariş verileceği hakkında bir bilgim yoktu. Çok yararlı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    1. Anıl Şenyurt dedi ki:

      Teşekkür ederim. Yararlı olduysa sevindim.

  6. Furkan Kadıoğlu dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

    1. Anıl Şenyurt dedi ki:

      Teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı