Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Resimli Dersler 869 3

Resimli Photoshop Dersleri #2 (Panelleri Düzenlemek, Ekran Modları)

Merhaba arkadaşlar, Adobe Photoshop resimli dersler serimizin ikinci yazısıyla karşınızdayım. Geçen yazımda Photoshop arayüzünden bahsetmiştim. Bu yazımda da panelleri düzenlemek ve ekran modlarını değiştirmekten bahsedeceğim. Ayrıca bu sefer anlatımlarımı gif’lerle de süsledim 🙂

Panelleri Düzenlemek
Paneller
Paneller, gruplar halinde üzerinde açılır menüleri, yazı kutuları, değer kutuları, işaretleme kutuları ve sürgü menülerini bulunduran çeşitli işlemleri gerçekleştirmek, ayarları belirlemek için kullanılan alanlardır. Çalışma alanının sağ tarafında yer alırlar. Resim dosyası üzerinde çalışırken kullanılacak panelleri ekrana getirmek için menü çubuğunda bulunan Pencere başlığından ilgili panel ismine tıklamanız gerekiyor. O an ekranda açık olan panel isimleri onay işareti ile gösterilir. Yani ekranda görünmeyen panellerin yanında onay işareti yoktur. Ekrana getirilen bir panel ekrandan kaldırılmak istenirse Pencere başlığının altındaki ilgili panel ismine tıklamanız yeterlidir. Tıkladığınızda panel isminin yanındaki onay işareti gidecek ve panel ekrandan kalkacaktır. Çalışma alanında paneller arasında geçiş yapabilmek için panelin isminin yazdığı sekmeye tıklanır. Paneller üzerinde bulunmayan birçok seçeneğe panelin üst köşesinde yer alna bağ menüsünden ulaşılabilir. 
Panelleri geçici olarak açıp kapama işlemi
Paneller geçici olarak gizlenebilir Panelleri geçici olarak gizlemek için panelin isminin bulunduğu sekmeye çift tıklamalısınız. Panele ait tüm seçenekler ekrandan gider ve sadece panelin sekmedeki ismi kalır. Gizlenmiş paneli görünür hale getirebilmek için yine isminin bulunduğu sekmeye çift tıklanarak panelin tüm seçeneklerinin ekrana gelmesi sağlanır. Paneller çalışma alanında mouse ile sekmesinden tutulup çekilerek istenilen yere taşınabilir. Panelin sağ alt köşesinden mouse ile basılıp çekilerek ise boyutları değiştirilebilir. 
Araçlar Paneli
Benzer görev yapan araçları açma
Araçlar paneli, resim üzerinde istenilen çalışmayı yapmak için görevlerine göre gruplanmış araçların bulunduğu çalışma alanının sol tarafında bulunan paneldir. Araçlar panelinde seçim yapmak, şekil veya resim çizmek, çizimleri boyamak, yazı yazmak ve resimler üzerinde değişiklikler yapmak için birçok araç mevcuttur. Araç panelinde bulunan ve aynı görevdeki araçlar kendi içlerinde gruplandırılmıştır. Araç panelindeki grupları açabilmek için o aracın üzerine sol mouse tuşuyla tıklamak gerekir. Benzer görev yapan diğer araçlar alt alta listelenecektir. Mouse ile seçim yaptıktan sonra bu liste otomatik olarak kapanır. 

İlginizi Çekebilir:  Resimli Photoshop Dersleri #4 (Temel İşlemler-2)
Çift sütun ve tek sütun
görünümleri

Araçlar panelinin tek sütun ve çift sütun şeklinde görünümleri mevcuttur. Araçlar panelinin en üstündeki çift ok işaretine tıkladığınızda çift sütun, tekrar tıkladığınızda tek sütun olur.

Seçenekler Çubuğu

Seçenekler çubuğu, araçlar panelinde bulunan bir araç seçildiğinde, o araca ait seçeneklerin sıralandığı alandır. Seçenekler sabit değildir. Araç çubuğundan seçilen araca göre seçenekler gelir, diğer bir araç seçildiğinde ise ona ait seçenekler gelir. Bu seçenekler; açılır menü, yazı kutusu, değer kutusu, işaretleme kutusu, simge ve benzeri şekilde olabilir.
Özel Bir Çalışma Alanı Kaydetmek
Resim dosyaları ile çalışırken farklı araçlar, menüler ve paneller kullanılır. Çalışma yapılacak resim dosyasında hangi araç, menü ve panel lazımsa ona göre düzenlemeler yapılır. Genellikle, kusur düzeltiliyorsa araçlar, renklerle çalışılıyorsa menüler, katmanlarla çalışılıyorsa paneller kullanılır. Çalışmalarınızda gerekli olan, en çok kullandığınız ve en rahat çalıştığınız çalışma alanını belirleyip bu alanı kayıt ederek dilediğiniz zaman benzer bir çalışma ortamı ile çalışabilirsiniz.
Çalışma alanınızı kaydetmek için;

  • Menü çubuğunda bulunan Pencere başlığının altından Çalışma Alanı seçeneğine tıklayın.
  • Çalışma alanı seçeneğine tıkladıktan sonra alt menü listesinden Yeni Çalışma Alanı seçeneği karşınıza çıkacak. Bu seçeneğe tıkladığınızda panel konumları, klavye kısayolları ve menüler işaretlenerek ve çalışma alanına bir ad verilerek çalışma alanınızı kaydedebilirsiniz. 

Menü çubuğunda bulunan seçeneklere daha rahat ulaşabilmek için bu seçeneklere kısayollar atanabilir. Menü çubuğunda bulunan Pencere başlığının altından Çalışma Alanı seçeneğinin altında bulunan Klavye Kısayolları ve Menüleri yolunu izleyin. Buradan istediğiniz kısayolları atayabilirsiniz.

Kaydedilen Bir Çalışma Alanını Açmak
Önceden kaydedilen bir çalışma alanını kullanmak için menü çubuğunda bulunan Pencere başlığından Çalışma Alanı seçeneğine gidilir ve açılan alt menüde çalışma alanı kaydedilen ismiyle görülür. Çalışma alanının ismine tıkladığınızda artık bu ayarların kullanılmasıyla ilgili açılan uyarı penceresine evet yanıtı verdikten sonra çalışma düzenine geçilir.

İlginizi Çekebilir:  Resimli Photoshop Dersleri #3 (Temel İşlemler)

Kaydedilen Çalışma Alanını Silmek
Kaydedilen bir çalışma alanını silmek için;

  • Menü çubuğunda bulunan Pencere başlığından Çalışma Alanı seçeneğini seçin.
  • Açılan alt liste menüsünden Çalışma Alanı Sil seçeneğine tıklayın.
  • Karşınıza o ana kadar kaydettiğiniz tüm çalışma alanlarının listesi gelecektir. Silmek istediğiniz çalışma alanını buradan silebilirsiniz. 

Ekran Modlarını Değiştirmek
Ekran modları, resim dosyasının ekrandaki görünümünü ayarlamayı sağlar. Ekrandaki çubuklar gizlenebilir ya da tam ekran çalışılabilir. Photoshop açıldığında ilk görünen ekran görüntüsü standart ekran modudur. Ekran modlarını kullanabilmek için;

  • Menü çubuğunda bulunan Görünüm başlığından Ekran Modu seçeneğine tıklayın.
veya
  • Ekran modlarını değiştirmek için menü çubuğunun sağ tarafında bulunan simgeyi de kullanabilirsiniz. 

Ekran modu alt listesinden Tam Ekran Modu seçildiğinde ekranda bulunan bütün araçlar, çubuklar ve paneller kaybolur. Ekranda sadece resim dosyası kalır. Araçların, menülerin ve panellerin bulunduğu yerlere yani sol ve sağ taraflara mouse ile yaklaşıldığında ortaya çıkar. Mouse uzaklaştığında yine kaybolurlar. Resim dosyası üzerinde çalışma bittikten sonra tekrar standart ekran moduna dönmek için;

  • Klavyeden F tuşuna basın.
veya
  • Klavyeden ESC tuşuna basın.

Menü Çubuklarıyla Tam Ekran Modu seçildiğinde bütün çubuklar, araçlar ve paneller ekranda kalır sadece bilgisayarınızın işletim sistemine ait olan görev çubuğu gizlenir. 

Bugünlük de bu kadar arkadaşlar. Bir sonraki dersimizde Bridge arayüzü hakkında bilgiler paylaşacağım. Bridge’den resimleri açmayı, resimlere göz atmayı ve resimleri bulmayı göstereceğim. Sorularınız için yorum atabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…




ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

“Resimli Photoshop Dersleri #2 (Panelleri Düzenlemek, Ekran Modları)” üzerine 3 yorum

  1. Teşekkür ederim insanları bilgilendiriyorsunuz sizin sayenizde birçok şey öğrendim =)

  2. Uğur Keskin dedi ki:

    Photoshop konusunda çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz, indirebileceğimiz bir link varmı ?

    1. Anıl Şenyurt dedi ki:

      İnternette indirebileceğiniz onlarca site var. Ben de yakında paylaşırım blogumda. Kurulumsuz full var elimde. Takipte kal sadece 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı