Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Nasıl Yapılır 2.851 0

Evde Kaşar Peyniri Yapımı

Evde doğal kaşar peyniri nasıl yapılır ? Yazılı anlatım ve video ile kolayca evde kaşar peyniri yapın.

10 kg çiğ sütü pastörize etmek için tencereye dökün. Pastörize işlemi sırasında benmari tenceresi kullanırsanız peynir veriminiz yükselir.
Sütü 70 derecede 10-15 saniye bekletmeniz pastörize olması için yeterli olacaktır.
Pastörize edilmiş sütün sıcaklığını hızlı bir şekilde 35-37 dereceye kadar düşürün.
Mayalama sıcaklığına kadar düşen sütünüze yarım su bardağı kadar ezilmiş, ayran kıvamına getirilmiş yoğurt ilave edin. Sonra karıştırın.
10 kg süt için 1 bardak (200-250 cc) şirden maya kullanın. Eğer piyasada satılan hazır peynir mayalarından kullanacaksanız üreticinin talimatlarına uygun miktarda mayayı sütün içine ilave ederek karıştırın. Sütünüzün mayalanma sıcaklığı olan 35-37 derece aralığında olmasına özenle dikkat edin. 
Süte maya ilave ettikten sonra 10 saniye kadar karıştırın. Sütü karıştırırken çok fazla dalgalanmamasına dikkat edin. Mayanızın gücüne göre 1 – 1.5 saat içinde süt mayalanıp jölemsi bir hale gelecektir.
Peynir pıhtısını orta ateşte 45 dereceye kadar ısıtın.Bu işlem sırasında pıhtıyı karıştırın pirinç tanesi büyüklüğüne kadar indirim.Karıştırma işleminde büyük yumurta çırpıcı kullanabilirsiniz.
Pıhtı uygun sıcaklığa geldiğinde topaklanarak lastik gibi bir kıvama gelir. Pıhtıyı süzgeç veya tahta kaşık yardımıyla toplayıp bir süzgece alın.
Elinizde peynir pıhtısını süzebilecek uygun kaplar olması gerekir. Uygun ebatlardaki plastik süzgeçleri bu iş için kullanabilirsiniz. Ancak yinede çok fazla plastik ürün kullanmamaya dikkat edin.
Peynir pıhtısı nı süzerken tülbent bez kullanın. Peynir altı suyu B vitamini açısından çok zengindir. Mümkünse atmayın. Yemeklerinizde, çorbalarınızda ve hamur işlerinizde kullanın. Hem çok faydalı hem de çok lezzetlidir. İçilmesinde de hiç bir sakınca yoktur. Pek çok sporcu gıdasında bu peynir suları kullanılır.
Oluşan peynir pıhtısını oda sıcaklığında 1 gün beklemeye alın. Bu arada pıhtı süzülmeye devam edecektir.
Bir gün bekleyen peynir pıhtısı sertleşecek, gözenekli bir yapıya kavuşacaktır.
Peyniri rondodan geçirerek pirinç tanesi boyutuna kadar indirin. Eğer rondonuz yoksa peynir kalıbınızı elma soyar gibi ince şeritler halinde kesin.
Peyniri haşlamak için tencere ve içine geçebilen süzgece ihtiyacınız olacak.
Tencerenizi temiz su ile doldurun. 80-90 dereceye kadar ısıtın.
Rondadan geçirdiğiniz peyniri ısınan suyun içine atın.
Birkaç dakika içinde peynir erimeye başlar. Erimeye başlayınca tahta kaşıkla ara ara çeviriniz. Suyun içinde lastik kıvamına gelince tezgaha alın. Hamur halindeki peyniri birkaç kez üst üste katlayın. Tekrar tencerenize atıp biraz daha erimesi için ısıtın işlemi tekrarlayın.
Peynir sertleşmeden tekrar dışarı alın ve şekil verin. Peynir soğumadan şekil vermeniz gerekir. Bu işlem sırasında tercih ederseniz peynirinizi tuzlayabilirsiniz.
İsterseniz sıcak kalıba yerleştirin. Buzdolabına koymayın oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın
Kalıptan çıkarttıktan sonra tahtanın üzerine koyun. İlk gün birkaç saat de bir peynirinizi ters-yüz edin. Peynirinizi 1 gün sonra yemeye başlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  WhatsApp'ta "Mavi Tik"ten Kurtulmanın Yolu

Peyniri bekleterek aromasını artırabilirsiniz. Bekletirseniz 3 gün boyunca her gün çevirin. Sonraki günlerde 3 günde bir çevirin. Bir hafta sonra peyniriniz sararıp kabuk yapmaya başlayacaktır. Tamamen sararıp biraz kabuk yaptıktan sonra dolabınıza koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.




ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı