Kapat
Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





Reklam Alanı


Buraya
reklam
verebilirsiniz.


Tıklayın





İnceleme 310 0

PES 2014 Demo İnceleme

PES 2014 Demo İnceleme

FIFA ve PES 2014 neredeyse yoldalar. Bundan sadece birkaç gün önce görücüye çıkan her iki oyunun demosunu da sizler için mercek altına aldık. FIFA 14 makalemizi okuyanlar, neyle karşılaşacaklarını az çok biliyorlar. Şimdiyse sıra uzun süredir tahtından edilmiş olan PES 2014’e geldi. Evet, 2011 yılından beri bir türlü aradığını bulamayan PES, bu yıl çok büyük atılımlarla birlikte geleceğini zaten beyan etmişti. Oyunu Xbox 360 ve PS3 için özel olarak yayınlanan demosundaysa, tıpkı FIFA’da olduğu gibi, iyi kötü ne ile karşılaşacağımızı test etmiş olduk. Fakat şu bir gerçek ki FIFA 14’ü yeni nesil konsollarda deneyim etmeden, herhangi bir şey söylemek çok yanlış olacaktır ama belirtmekte de fayda var; bu sefer PES ekibi gerçekten çok ama çok fazla yenilik ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyorlar. Malum, FIFA’ya karşı çok güçsüz konumdalardı ve FIFA zaten mükemmel hale getirdiği oyun yapısını geliştirmektense, vaktini daha çok oyuncuya ulaşabileceği, online oyun moduna harcadı. İşte bu sefer, en azından günümüz konsolları için, PES’in öne geçmesi için muazzam bir fırsat doğmuş durumda.

Eksikler Tamamlanıyor

PES 2014, direk olarak günümüz konsolları için tasarlanmış bir oyun. Kendisini yüzde 80 gibi yüksek bir oranla yenileyen yeni PES, karşımıza envai çeşit değişiklik ile çıkmayı başardı. Dilerseniz, tıpkı FIFA yazımızda olduğu gibi öncelikle sizlere karşılaşacağımız yeniliklerden şöyle bir bahsedelim ve akabinde demo deneyimimize geçelim. PES 2014 artık tamamen yeni bir motor üzerine kurulu. 2013’teki bazı yazılımları beraberinde getirmiş ama özünde, o bambaşka bir yapım. FOX Engine olarak bilinen motorun üzerine inşa edilen yeni sistem, içerisinde altı ana başlık barındırıyor. Bunlardan ilki TrueBall Tech. FIFA serisinin 2011 yılında karşımıza çıktığı ve bir anda tüm futbol oyun anlayışını değiştiren 360 derece görüş sistemi, bu özellik ile artık PES’e de eklenmiş durumda. Malumunuz, PES 2013’e kadar sadece ve sadece sekiz yönü kullanabiliyor, ince açıları hiçbir şekilde yakalayamıyorduk. Fakat PES görüş açısını sadece ayağında top olan oyuncuyla da sınırlı tutmamış ve havadan gelen toplar için de 360 derece vuruş yeteneğini mümkün kılmış.

Yeni Grafik Motoru ve Sistem Alt Yapısı

M.A.S.S. kendisini her karede belli ediyor PES 2014, Konami, oyun, futbol, M.A.S.S., animasyon, vuruş, top

Seri ile gelen bir diğer önemli yenilikse M.A.S.S. yani Motion Animation Stability System. Oyuncuların tamamen fizikleri üzerine yoğunlaşan sistem sayesinde, eskisinden kat be kat daha detaylı mücadeleleri görebileceğiz. M.A.S.S. sayesinde artık zorlu anlarda iki oyuncunun mücadelesine, eller ve kollar da girecek. Omuz omuza mücadele olarak bilinen bu güzide rekabet anını her türlü detayı ile gözlemleyebileceğiz. Ve belki de PES 2014’ü, FIFA 14’e karşı bir adım öne geçirecek özelliğe geliyor sıra. Yine M.A.S.S. ile oyuna eklenmiş olan yeni oyun ve top kontrolü sistemi gerçekten büyüleyici. Artık topu ayağında tutan bir futbolcuyu, iki analog ile birlikte kontrol etmemiz mümkün. Sebebiyse şu; her futbol oyununda olduğu gibi topun futbolcunun yüzde yüz kontrolündeymiş, koşarken bile ayağından kaçırabileceği hissiyatını sağlamak. Futbolcu ve ayağındaki topun birbirinden bağımsız hareket etmesiyse, ileri seviyelerdeki oyuncuların, topu süren kişinin karakteristik özelliklerini de en üst düzeyde kullanmalarına imkan tanıyacak… Son olarak Heart sistemine geliyoruz. Bu yenilik sayesinde çok daha gerçekçi stadyumlara kavuşuyoruz ama FIFA 14’den farklı olarak, içerisinde bulunduğumuz stadyum ve gelen tezahüratlara göre, takımımızdaki oyuncuların moralleri artıyor ya da düşüyor. Özellikle deplasman maçlarında aradaki fark gözle görülür şekilde ortaya çıkıyor. Morali düşük olan takımlardaysa, sinerji yavaş yavaş kayboluyor ki bizler de bu durumu deneyim ettik.

Moralleri Etkileyecek Stadyumlar

Deplasman ve tezahüratların önemi büyük PES 2014, Konami, oyun, futbol, M.A.S.S., animasyon, vuruş, top

Şimdi biraz daha kendi PES 2014 deneyimlerimize geçelim. FIFA 14’de bulunan RPG temasına değinmiştik yazımızda, farklı oyuncuların zamanla farklı özelliklere kavuşmasına. İşte benzeri bir sistem PES 2014’te de söz konusu. Misal Rebery ya da Neymar gibi oyuncular çok hızlı şekilde hareket edebildikleri gibi, 360 derece görüş özelliği sayesinde ani, keskin dönüşler yapabiliyorlar. Javi Martinez gibi kuvvetli defans oyuncularıysa, üzerine gelen rakiplerini anında durdurabiliyorlar. Anlayacağınız bu sefer oyuncuları çok daha iyi tanıyanlara hitap eden bir PES söz konusu. Burada birazcık da değişen savunma kontrollerinden bahsedelim. PES 2013’te ziyadesiyle karışık ve birçok tuşu kullanmamızı zorunlu tutan bir mantık vardı. 2014 ileyse işler çok daha kolaylaşmış. PS3 üzerinde, “X” tuşuna ve sol analoğa basık tuttuğumuz anda savunma oyuncumuz rakibin karşısına dikiliyorken, kombinasyona R1’i eklediğimiz zaman savunma, rakibe daha da yaklaşıyor. Son olarak “X”e iki defa bastığımız anda rakibimizi ayağına doğru net bir hamle yapmış oluyoruz. Kare tuşuysa, baskı kurmak için ikinci bir savunma oyuncumuzu daha yakınımıza çağırmaya yarıyor. Baktığınız zaman üç ya da dört tuş ile tüm savunmayı kontrol edebiliyor, ortalama bir oyuncunun ayağından topu rahatlıkla alabiliyoruz.

Detaylı Grafikler ve Modellemeler

PES 14, PES 13 ve FIFA 14 ile kıyaslandığı zaman çok daha yavaş bir oyun ama merak etmeyin, oyunu rahat bir şekilde oynamak için bildiklerinizi unutmanıza gerek yok. Sadece deneyim ettiğimiz demoya göre alışmak birazcık vakit alacak, hepsi bu. Haricinde, PES 2013’ün “odun” grafiklerinden eser kalmamış dersek, çok da abartmış olmayız. Özellikle oyuncu değiştirdiğimiz zaman oluşan frame atlama tamamen ortadan kalktığı gibi, oyuncuların detaylı modellemelerini oyun içerisinde görmek, bizi baya heyecanlandırdı. Genele bakıldığı zamansa kontrollerin birazcık kırpıldığını söyleyebiliriz ama kavisli pasları vermemize yarayan Advanced Through Pass özelliğinin de oyunda kendisine yer bulduğunu unutmamak lazım. Uzakta çekilen şutların da açık ara geliştirildiği hemen gözlemleniyor ve hayır, PES 2013’de olduğu gibi tek bir oyuncuyu alıp, karşı kaleye kadar çalım ata ata koşturmak en azından deneyim ettiğimiz demoya bakacak olursak mümkün değil, zaten olmasın da.
PES 2014 ne yazık ki lisans sorunu çekmeye devam ediyor. Şu ana kadar lisansı alınmış kupa mücadeleleri arasında, UEFA Champions League, Europa League, Super Cup, Copa Libertadores, Copa Sudamericana, Recopa Sudamericana ve Asia AFC Champions League bulunuyorken, tamamen lisansı alınmış ligler arasında, Primera Division, Campeonato Nacional Petrobras, Ligue 1, Eredivisie ve Liga BBVA bulunmakta.
Kaynak: Chip Online
İlginizi Çekebilir:  Minecraft'a Bir Servet!



ÇALIŞMAYAN VEYA HATALI LİNKLERİ, SAYFANIN ALTINDAKİ YORUM KISMINDAN BİLDİRİN.

DMCA.com Protection Status

Anıl Şenyurt {Anıl Şenyurt}

Teknolojiyle haşır neşir olan bir genç.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı
  • reklam alanı